2019 Седмицата на бащата

❞ Истинският мъж не обича да говори празни приказки! ❝
Под това мото между 11 и 17 ноември в цяла България ще се проведе “Седмица на бащата”.
За 6-та поредна година втората седмица на ноември повдига темата за осъзнатото бащинство и предлага десетки възможности децата, бащите и майките да прекарат заедно повече хубаво време.

Традиционно, в Седмицата на бащата се включват над 300 организации, свързани с детското отглеждане и образование: детски ясли и градини, училища, музеи и театри, детски центрове и програми.

“Седмица на бащата” е инициатива на световната кампания за бащина грижа “Да бъдеш баща”, която под различни форми подкрепя мъжете в България да бъдат грижовни, отговорни и неагресивни родители в името на по-добрите семейни отношения и успешното развитие на техните деца.
Фигурата на „бащата“ (важният за детето мъж) е от ключово значение за пълноценното развитие на детето. Осъзнаването на това е изключително важно за българското общество, където все повече деца биват отглеждани от един родител и семейните модели се променят интензивно. В голяма част от социалните и образователни институции, „мъжкият модел“ най-често отсъства – детска градина, училище, центрове за здравни и социални грижи. Активното участие на бащата в грижите за децата е удовлетворяващо за мъжа и за детето и позитивно за атмосферата в семейството.

Световната кампания „Да бъдеш баща“ подкрепя участието на мъжете в живота на детето в името на по-добра семейната среда, която да благоприятства пълноценното детското развитие. “Да бъдеш баща” e част от международната „MenCare – a global fatherhood campaign“, която се провежда в над 20 държави в целия свят (www.men-care.org). В България кампанията се осъществява от 10 организации, обединени от каузата „Да бъдеш баща“: “Национална мрежа за децата”, Фондация “ЛАЛЕ”, Асоциация “Родители” (координатор на кампанията), Фондация „Асоциация Анимус“, “Фондация “За нашите деца”, „Български център за джендър изследвания“, Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, „Институт по социални дейности и практики“, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, „Център за изследване и политики за жените“.

Публикувано в 2019, 2019/2020 с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *