2021 – Виртуални мобилности по проект “По вълните на музиката из Европа“

СУ “Отец Паисий“ завърши работа по проект “По вълните на музиката из Европа“ (Following the waves of music around of Europe) на европейската програма Еразъм +. Двугодишният проект бе удължен с една година заради пандемията от COVID – 19.

През месеците май и юни на учебната 2020/2021 година се проведоха последни две виртуални мобилности в Гърция и в Италия. По време на тези незабравими седмици учениците и техните учители от шест страни – България, Италия, Гърция, Португалия, Испания и Унгария участваха в интересни работилници за типични гръцки и италиански музикални инструменти, учиха специфични народни танци – сиртаки и пизика, участваха в различни онлайн викторини и игри в платформите Kahoot и Mentimeter, споделяха впечатления и емоции. Всяка една от партньорските страни трябваше да представи свое изпълнение на гръцката песен “Milo Mou Kokino”, всички участници сглобиха елементи и изпяха италианската песен “O Surdato `Nnammurato”.

През юли се проведе заключителна конференция с учители и представители на Регионално управление, на която бяха представени и отчетени дейностите по проекта.

В рамките на проекта се работи основно в три направления: музика, културни традиции и толерантност. Проектът успешно изпълни своята цел – да представи музиката като вид изкуство и универсален език. Насладихме се на примери на добри практики, обичаи и традиции.

В резултат на цялостната работа се появиха и крайните продукти – диск с изпълнения от проведените срещи и песенна книга, която съдържа по една типична песен от всяка страна.

В условията на междукултурен обмен, отвъд бариерите на език и религия, участниците от различни кътчета на Европа изградиха трайно приятелство и сътрудничество.

Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.